
Q: Can I communicate with clients to sell my sexual services?

Q: Can I work with other sex workers?

s. 286.1, it can be an offence to communicate with another sex
worker for group work as this could be seen as purchasing sex.
s. 286.2, it can be an offence to split your profit for a joint job.
s. 286.3, it can be an offence to discuss sex work or give
advice. It can be perceived as recruiting the other person. 
s. 286.4, it can be an offence to advertise your services with
another person or link someone's ad to your ad. 

A: In theory, yes, but there are a number of restrictions that can
make working together legally difficult. Per:

A: Generally yes, but there are some restrictions. Per s. 213, you
cannot stop or attempt to stop anybody in a public space or in a
private space that is visible to the public to discuss the sale of your
services. Additionally, per s. 286.1, your client can be charged as it
is an offence in Canada to purchase sexual services. 

A: It depends. Per s. 286.2, it is an offence for someone else such as
a manager or what some understand to be "pimps", to profit from
your  sex work or to profit from encouraging you to do sex work.
However, it is not an offence to pay for certain legitimate expenses
such as rent, an accountant, or child support payments using money
you earned doing sex work.  

A: Technically, yes, you can advertise your own services. Again,
however, there are a number of restrictions that make advertising
difficult. Per s. 286.4  it is an offence to advertise any type of sex
work. However, sex workers are protected from being charged
for advertising their own sex work. This being said, you can be
charged if there is any mention of another person in your ad, or if
you help someone else in any way to create an ad (even if they
asked for your help.) Additionally, per s. 163, it is an offence to
make, print, distribute or possess, for the purpose of publication,
any obscene material regardless of the format.  

Q: Can I do sex work if I'm under the age of 16?

A: You will not be charged for doing sex work under the age of 16.
However, your clients can be charged. Per sections 151, 152, and
153, it is an offence for a client to touch in a sexual manner (directly
or indirectly) an individual who is 16 years or younger, or to
encourage or request that a person under the age of 16 touch
themselves or the client. 

A: You will not be charged for doing non-physical sex work under
the age of 18. However, your clients or business partners can be
charged. Per s. 163.1 it is an offence for anybody to make, distribute,
possess or access written material, audio recordings, photographs or
films that depict anybody under the age of 18 engaging in sexual
activity or posing sexually. 
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Q: Can people receive money or material goods from my sex work? 
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Sex Work Related Provisions

Q: Can I advertise my sexual services? 

Provisions related to underage sex workers

Q: Can I do non-physical sex work (i.e. camming) if I'm under 18?      
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Q: Can I carry a weapon other than a gun for self-protection?

Q: Can I do non-sexual touching performances in unlicensed venues ?

A: No. Per s. 167, not only is it an offence for a tenant, manager, or
person in charge to allow any performances that can be deemed
'indecent' or 'obscene', it is also an offence to participate in these
performances. Unfortunately for sex workers, the tems 'indecent'
and 'obscene' have been inconsistently defined. Thus, sex workers
should proceed with caution as their meaning is up to subjective
interpretation.
In addition to s. 167, if the performance includes nudity, depending
on the setting, you can be charged. Per s. 174 it is an offence to be
nude in any public space or in a private space that has public view. 
For clarity, this does not apply to licensed venues where exotic
dancing and stripping are permitted. 

sections 129 and 139, it is an offence to purposefully obstruct in
any way the justice process, which includes preventing a police
officer from doing their job. 
sections 131 - 134 and 136, it is an offence to purposefully
mislead a person authorized by law by making false statements
including providing fake ID and providing a fake name.
s. 140, it is an offence to purposefully mislead a police officer by
making a false statement or diverting suspicions from oneself. 
s. 403, it is an offence to pretend to be another person with the
intention of gaining some type of advantage such as avoiding
potential criminal charges.   

A: No. Per:

A: It may depend on where the vehicle is parked. Per sections
173 and 175, it is an offence to do an indecent act in public or in
private property that is visible to the public. This being said, there
is an Ontario Court of Appeal case in which a sex worker was
able to successfully challenge the charges. She demonstrated
that she had taken all the necessary steps to make the vehicle
private and away from public view. 

Q: Can I do sex work if I have children under my legal care?

A: Yes. However, per s. 172, if you have children under your legal care,
it is an offence to engage in 'immoral' sexual acts and any other vice
that may make the home unfit for the children. Unfortunately, similarly
to 'indecent' or 'obscene', the term 'immoral' has also been
inconsistently defined and there is no clear definition. 
Lastly, per sections 215 and 218  it is your responsibility to make sure the
children have all the essential necessities a person would need to live. 

A: It depends on the advice. You cannot recruit someone into sex
work (s. 286.3), and you cannot advise someone to commit a crime,
which is an offence per s. 22. For example, suggesting someone
carry mace for self defence could fall under this offence. 

A: No, unless there is a lawful excuse. Per sections 87, 89, and 90,
items that are intended to be used as a weapon whether concealed
or not are prohibited. Note that weapons can include kitchen
knives, mace, and studded wristbands. 
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Q: Can I use a fake name if stopped by the police?                           

Non-Sex Work Related Provisions

Q: Is it an offence to conduct sex work in a vehicle?

Q: Can I give advice to another sex worker?                                        
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